Истинско ли е оттеглянето този път: Делян Пеевски продаде и знакови недвижими имоти

Истинско ли е оттеглянето този път: Делян Пеевски продаде и знакови недвижими имоти След като в края на миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде своите вестници и неофициално контролираната от него телевизия "Канал 3", сега се разделя и с голяма част от имотните си владения, съобщава "Капитал". Пеевски не е кандидат за депутат за предстоящите избори и за пръв път от над десетилетие няма да е в парламента. Възниква въпросът истинско ли е оттеглянето му този път, след като през 2016 г. Бойко Борисов каза "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка", но това не се оказа точно така.
В сделка от началото на март е продадено "БЛ-ритейл риъл естейт", дружество, под чиято шапка в последните години се концентрираха много от ценните недвижимости, свързани с депутата. Това включва емблематичния хотел "Берлин", който е ползван от него като лична резиденция, дипломатическия клуб в Бояна, терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и много други. Цена по договора няма, но вероятно става дума за активи в порядъка на десетки, а потенциално и на стотици милиони левове.
На 3 март "Ейч пропърти" купува 100% от "БЛ- ритейл риъл естейт". Дружеството купувач се притежава от "Джи Ес формула", а то - от Деян Калинов. Косвените следи сочат, че зад сделката много вероятно стои собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов.
По-неясният момент е дали това е истинска продажба или поредна мимикрия. Самият Самуилов е сочен като близък до Пеевски, така че сделката спокойно би могла и да е фиктивна, а Калинов да е в ролята на "лице назаем". След въведените изисквания за деклариране на действителните собственици много от свързваните с депутата компании формално се водят на фирми на мениджърите им, както това например се случи и с "Техномаркет".
02.04.2021, 16:38 часа
3084 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha