Еколози на помощ! Спасиха два ранени щъркела в Северозапада, други два загинаха

Еколози на помощ! Спасиха два ранени щъркела в Северозапада, други два загинаха Еколози от Монтана са се отзовали на помощ на четири ранени щъркела само за месец. Две от птиците са били спасени, но други две за съжаление са починали, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите, която обслужва областите Монтана и Видин. 
На 13 юли добросъвестен жител на видинското село Цар Симеоново открил щъркел със счупен крак. Той подал сигнал до екоинспекцията и помолил за помощ. По-късно обаче станало ясно, че птицата е починала. 
Две седмици по-късно еколозите не успели да направят нищо, за да помогнат на още един щъркел. Жители на монтанското село Дългоделци подали сигнал за птица, която получила изгаряния, след като се блъснала в жица на електрически стълб. Експертите на РИОСВ прибрали птицата, но не успели да я спасят и тя починала. 
И двата щъркела са загробени на подходящи места, уточняват от инспекцията. 
Други две птици обаче извадили късмет. Щъркел паднал от гнездото си по време на буря в началото на месеца във видинското село Бело поле. Жители прибрали птицата, а след преглед на експертите от РИОСВ станало ясно, че тя е в много добро физическо състояние. Щъркелът бил пуснат на свобода в нормална среда в района на язовир Д-р Йосифово. 
В края на месеца, при друга буря, но в ломското село Добри дол, друг щъркел паднал от гнездото си. Еколози го прегледали и отново не установили сериозни травми, след което го пуснали на свобода в района река Огоста. 
 
11.08.2022, 08:40 часа
676 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha