Кирил Домусчиев купува Би Ти Ви

Кирил Домусчиев купува Би Ти Ви Един от най-богатите българи Кирил Домусчиев, който е председател на КРИБ и главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания „Хювефарма“, води преговори да купи една от големите частни телевизии у нас – Би Ти Ви, пише в. „Филтър“. Разговорите са в напреднала фаза, макар да има още много детайли за уточняване, споделят запознати с мащабната сделка. 
Кирил Домусчиев и брат му Георги заемат впечатляващата 1513-а позиция в годишната класация на милиардерите на Forbes. Според  изданието, българите разполагат със състояние от общо 4 милиарда долара, което ги прави най-богатите дебютанти в клуба на милиардерите. 
И двамата братя могат да се похвалят с впечатляващи бизнес успехи, а хората, които ги познават, твърдят, че обичат не само финансовата, а и медийната мощ. През 2019 г. те купиха Нова телевизия, а само две години по-късно я продадоха на печалба на американската медийна група United Group, която придоби и телекомуникационната компания „Виваком“. Стойността на сделката е между 250 и 280 милиона евро – значително повече от 185-те милиона, които братята платиха на шведската компания MTG за „Нова Броудкастинг Груп“. Така за две години медията е поскъпнала с около 100 милиона евро, което се дължи на факта, че към нея бе добавена цялата онлайн група „Нетинфо“. 
Според близки до Домусчиеви, братята съжалявали, че са се разделили с медийното си бижу, чрез което можели да осъществяват търговия с влияние. Затова сега те са решили да се сдобият с конкурентната Би Ти Ви, Още повече, че международните им изяви зачестяват, а те недоволстват, че успехите им по света не били достатъчно отразявани от медиите у нас. 
Така Домусчиев решил да започне преговорите за покупка на Би Ти Ви. Тя бе придобита през 2019 г. от PFF Group, собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер. През март миналата година обаче той загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска. Негов наследник е соченият за един от най-обещаващите предприемачи и мениджъри в Централна Европа – Иржи Шмейц, чието състояние се изчислява на 730 милиона евро.
 
02.11.2022, 14:23 часа
1076 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha