Тайната на осиновяването вече ще се разкрива по-лесно

Тайната на осиновяването вече ще се разкрива по-лесно Нов законопроект ще се опита да улесни разкриването на тайната на осиновяването у нас. Това е пословично трудно в България, като според сега действащите текстове в Семейния кодекс, човек може да поиска от съда да научи произхода си само когато важни обстоятелства налагат това. Съдът се произнася, след като изслуша рождените родители. Често дори зелената светлина от съда не стига, за да се разкрие произходът. Както изтъкват и вносителите, сега не е прецедент дори при допуснато от съда разкриване да се отказва предоставянето на такава информация.
Занапред осиновените ще могат да поискат от съда да узнаят произхода си и без да са налице "важни обстоятелства", предвиждат новите текстове. Освен това изрично се записва, че при положително решение на съда, държавните органи и органите на местното самоуправление са длъжни да предоставят информацията. Те се задължават и да предоставят данните за дата, номер на дело и съд, постановил осиновяването, за да може човек да поиска разкриване на тайната (той не може да заведе делото без тези данни, но те също трябва да се предоставят от същите служби).
Още две облекчения се въвеждат в тази област - отнема се възможността на осиновителите да обжалват решението на съда. Занапред ще може да го обжалва само молителят. И преди, и занапред ще може да го протестира и прокурорът. Освен това, ако биологичните родители не могат да бъдат призовани или са починали, тяхното изслушване не е задължително.
28.06.2023, 15:56 часа
427 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha