На второ четене: Пада тайната при осиновяване

На второ четене: Пада тайната при осиновяване Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход.
С измененията отпада изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда вече ще могат да се обърнат наследниците и съпругът/ съответно съпругата на осиновения.  
Осиновителите, навършилият осемнадесет години осиновен, неговите низходящи, съпругът/ съответно съпругата може да поиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, записаха депутатите.
Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врата, след като уведоми за производството родителите по произход на осиновения и изслуша заключението на прокурора, се произнася с решение. Уведомяването на родителите по произход на осиновения не се извършва в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са починали.
Депутатите приеха още юридически лица с нестопанска цел, получили разрешение от министъра на труда и социалната политика, да могат да извършват консултиране за осъществяване по подходящ начин на контакт между осиновен и родители по произход.   
С приетите изменения се създава Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване.
13.12.2023, 13:03 часа
439 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha