Експерт: Само България в ЕС не бе предала териториалните си планове за енергиен преход

Експерт: Само България в ЕС не бе предала териториалните си планове за енергиен преход Протестите на миньорите и енергетиците са последица от това, че години наред политиките в енергийния сектор се ръководеха от нисък хоризонт - до следващите избори. А този хоризонт в последните години бе няколко месеца и не се решаваха да предприемат необходимите мерки за реформи в енергийния сектор и енергиен преход. Това каза енергийния експерт Тодор Тодоров.
Има милиард и двеста милиона евро предназначени за фонда за справедлив преход и те са за трите въглищни региона. България е единствената страна в ЕС която не бе предала териториалните си планове. Блокирането заради поредни избори блокира огромни средства, каза Тодоров. Според него, политиците трябва да са откровени с хората и да дадат ясен график с компенсациите.
2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи. Реалистично е, че след 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната индустрия става незаконна, каза още Тодоров.
01.10.2023, 10:14 часа
308 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha