САЩ ще разположат ядрено оръжие във Великобритания

САЩ ще разположат ядрено оръжие във Великобритания На фона на нарастващата заплаха от страна на Русия САЩ са решили отново да разположат ядрено оръжие във Великобритания, пише The Telegraph, позовавайки се на документи на Пентагона.
Бойните глави ще бъдат доставени на базата Лейкенхит в Съфолк за първи път от 2008 г. насам. Тяхната мощност ще е три пъти по-голяма от тази на бомбата, хвърлена в Хирошима през 1945 г.
Очаква се в базата да бъдат разположени нови ядрени авиобомби B61-12 с мощност до 50 килотона. В момента с тях се оборудват стратегически бомбардировачи B-2 Spirit.
В рамките на подготовката за "ядрената мисия" във Великобритания американското министерство на отбраната планира да загупи допълнителни средства за балистична защита и хидравлични рампи, става ясно от заявки на Пентагона на сайта за държавни поръчки. Освен това проектът предвижда през юни да започне строителството на нов жилищен комплекс за американските военнослужещи, които ще работят на обекта.
Връщането на американските бойни глави във Великобритания е част от програмата за развитие и модернизация на ядрени обекти в рамките на НАТО в отговор на засилването на напрежението в отношенията с Русия след нейното нахлуване в Украйна.
Представител на Пентагона нито потвърждава, нито опровергава информацията, позовавайки се на политиката на САЩ да не отговарят на въпроси, касаещи наличието или отсъствието на ядрено оръжие по принцип или на конкретно място.
27.01.2024, 14:25 часа
290 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha