Язовир "Огоста" е наполовина празен, готов е да поеме пролетните дъждове

Язовир "Огоста" е наполовина празен, готов е да поеме пролетните дъждове Язовир „Огоста“ край Монтана е с ниско ниво, повече от половината е празен. В язовира в момента са събрани около 230 милиона кубически метра вода и има свободен обем около 270 милиона кубически метра. Водата е на 13 метра под преливника и спада с три сантиметра на ден, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Антонов, цитиран от БТА.
По бреговете на „Огоста“, който е вторият по големина у нас язовир след „Искър“, са се показали големи ивици земя, някои от които са вдадени навътре във водата като носове. Много декари площ, които бяха залети при проливните дъждове през пролетта и лятото на миналата година, вече са на сухо. Тогава язовир „Огоста“ достигна 380 милиона кубически метра и след това обемът му започна да спада.
Областният управител съобщи, че нивото на язовира намалява заради засушаването в последните дни. Целта е то да се понижи и още, за да има свободен обем, който да поеме водите от  евентуалните дъждове  през пролетта. Антонов припомни,  че при проливните дъждове през миналата година язовир „Огоста“ имаше много свободен обем и посрещна водата, идваща от склоновете на Стара планина, задържа я в първия момент и след спирането на валежите тя беше изпусната контролирано в река Огоста, без да създава опасност от наводнение в долното ѝ течение. Макар тази година да не се очакват чак толкова обилни валежи, то нивото ще бъде понижено, за да има свободен обем.
Очаква се през тази година да започне и ремонтът на стената на язовир „Огоста“, който беше отлаган много пъти заради липса на финансиране. По изчисления към момента този ремонт трябва да струва около 10 милиона лева, обяви Антонов. Той уточни, че ремонтните работи ще се извършват по-лесно, ако нивото на язовира е по-ниско.
27.02.2024, 12:54 часа
484 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha